Függőnegyed

Függőséggel élni a koronavírus-járvány idején

Mit tegyünk a visszaesés elkerülése és a mindennapi jól-létünk érdekében?

2020. március 23. - Kiberovshelter

jarvany.jpg A jelenlegi helyzet mindenkinek óriási kihívást jelent, ráadásul senki nem tudja, hogy pontosan mikor lesz ennek vége, illetve mikorra térhetünk vissza a megszokott életritmusunkba.

A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a megszokott kapcsolódási pontjaink egyik pillanatról a másikra szűntek meg, vagy alakultak át. Az egyéni szabadságunk és szabad döntéseink lehetősége folyamatosan korlátokba ütközik, hiszen nagyon sok mindenről le kell mondanunk ezekben a napokban, hetekben, vagy akár hónapokban. Ráadásul az emberi, társas és közösségi kapcsolatainkat sem tudjuk úgy megélni, mint akár néhány nappal ezelőtt.

A kényszerűen vagy önként vállalt karantén, az izoláció, szeparáció mind-mind egy olyan új mentális és fizikális állapotot teremt, amit még ebben a formában, ennyire univerzális módon még senki nem élt át. Sok generációnyit kell visszamennünk az időben, hogy hasonló állapotokat, megéléseket találjunk, akár a saját családunk élettörténetére tekintünk rá.

A függőséggel élőknek a magány, az egyedüllét, az izoláltság, a kilátástalanság és az ezek következményeként kialakuló szorongás az, ami leginkább elősegítheti, hogy visszaessenek. Éppen az ilyen állapotokra volt a legjobb „gyógyír” a szerhasználat.

Mivel az eddigi személyes segítői háló most egy időre egyáltalán nem vagy csak más formában elérhető számukra, ezért is fontos, hogy tudják, hogy hova tudnak fordulni, hogy mit érdemes figyelembe venniük ezekben a napokban-hetekben.

Néhány olyan hasznos információt gyűjtöttem össze, ami sokszor életmentő is lehet számukra, de a nagy részét nem függők is hasznosítani tudják.

Természetesen az első és legfontosabb, hogy betartsad az alapvető szabályokat a fertőzés elkerülése érdekében. Erről bővebben  itt olvashatsz:  

FERTŐZŐDÉS ELKERÜLÉSE – ALAPVETŐ SZABÁLYOK MINDENKI SZÁMÁRA A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

és akkor jöjjön a többi: 

 Csak a mai nap / Just for today

Most még fontosabb a „Csak a mai nap” metódusát követni. 

 
  • Törekedj kialakítani egy olyan napirendet, amit be is tudsz tartani, és minél több elemet őrizz meg az eddigiből!
  • Próbáld a napot egy rövid meditációval, vagy testmozgással kezdeni, semmiképpen se a hírek és a közösségi média inger-cunamijával kezdj!
  • Amennyiben dolgozol, akkor törekedj úgy eljutni a munkahelyedre, hogy az a járványügyi szabályoknak megfeleljen.
  • Ha home-office-ban dolgozol, akkor is próbálj ugyanabban a ritmusban, és időben tenni ezt, mintha a munkahelyeden lennél.
  • Ha van lehetőséged mindennap tegyél egy esti sétát, akár a természetben, akár egy parkban, de betartva a járványügyi szabályokat ( minimum 2m távolságra másoktól, lehetőleg egyedül vagy maximum a családtagjaiddal) Fontosnak tartom, hogy legyen a napnak egy ilyen része is, mert a bezártság hosszú távú következményei nagyon súlyosak lehetnek.

Családi és baráti kapcsolatok

A családi és baráti kapcsolódásaidat ne szakítsd meg, csak a formájukat alakítsd át. Itt most csak azokra gondolok, akikkel nem élsz együtt, hiszen akikkel együtt élsz, azokkal inkább a bezártságból fakadó nehézségeket kell kezelni. Akikkel nem élsz együtt, azokkal ha nem muszáj, akkor tartsd inkább csak telefonon, vagy bármilyen online formában a kapcsolatot. Fontos ezeket is ápolni még ebben a speciális helyzetben is, ezért ha lehet mindennap, vagy hetente többször is beszéljetek, hiszen a kapcsolatainkon keresztül is tudunk gyógyulni, épülni!

Tovább a teljes cikkre>>> 

 

Amennyiben a felépülési úton segítségre van szüksége, függőségi problémái vannak, vagy hozzátartozóként érinti a téma, akkor bátran forduljon hozzám, 

 és keresse fel weboldalamat:

kiberov.hu

Füstös Kiberov -felépülési coach

                             

                                          

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiberov.blog.hu/api/trackback/id/tr6415541464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.24. 08:15:12

Én leginkább az alkoholistákról gondolom, hogy nagy veszélyben vannak, és másokra is komoly veszélyt jelentenek. A legtöbb "szarhasználó" tudtommal rendszerint egyedül lövi be magát vagy használja a szart (sic!), ezzel szemben az alkoholisták sokkal inkább szeretnek társaságban inni. Az egyik szomszédom idült alkoholista, pár napig kibírta, hogy csak otthon ivott (a kocsma ugye már bezárt), de két napja már nem bírta tovább, összejött pár ivócimborájával, mert ugye társaságban mennyivel élvezetesebb merev részegre innia magát. Aztán másnap lehet tovább terjeszteni a vírust, amelyet előbb-utóbb az egyikük bevisz a társaságba.

Kiberovshelter · https://kiberov.hu 2020.03.24. 17:00:50

Ebben a mostani helyzetben mindenkinek nehéz. Függetlenül atttól, hogy szerhasználó vagy sem....
süti beállítások módosítása