Függőnegyed

A függőség transzgenerációs betegség?

A függőség transzgenerációs betegség, ami az egész családi rendszert érinti.

2019. július 24. - Kiberovshelter

transzg128515245_846697688846782_951632142844689503_o.jpgA függőség transzgenerációs betegség, ezzel együtt az egész családi rendszert érinti. Először nagyon erősnek tűnhet ez a kijelentés, de ahogy kibontjuk a témát egyre inkább bebizonyosodik, hogy igen, ez tényleg így van. A kliensekkel való munkám során is ezt a  megerősítést kaptam.

Magyarországon a rendszerváltás előtt még teljes meggyőződéssel rekesztettek ki egy függőséggel élő személyt a családjából, a társadalomból, és az fel sem merült senkiben, hogy ez egy közös történet, ami elől el lehet menekülni, de nem érdemes, mert később ez visszaüthet.

2019-re a helyzet annyiban módosult, hogy egyre több függőséggel élő szerhasználó hozzátartozója ismeri fel, hogy neki is kell tennie azért, hogy a szerhasználattal tünetező családtag (legyen az a gyermeke, valamelyik szülője, párja, barátja) felépülését segítse, illetve, azért is, hogy ne essen vissza, vagy akár azért, nehogy az „egészséges” nem függő kezdjen el a függő helyett tünetezni. Sajnos az egyre több tudatos hozzátartozó ellenére még mindig az az általános közfelfogás, hogy a függőségről csak a szerhasználó tehet és ez csak az ő problémája. Ez a közfelfogás olyan szinten beleivódott a kollektív tudatalattiba, hogy még ma is nagyon nehéz elfogadtatni a környezettel, hogy ez egy nagyon is közös sztori.

A család “leggyengébb” láncszeme a a tünethordozó, de ezzel minden szereplőnek van dolga. A függőség a teljes családi rendszert érinti. Azt azért fontos hozzátennem, hogy ezzel a kijelentéssel nem helyezem át a felépülésben a teljes felelősséget a család többi részére. A tünethordozó függő az előzményekről nem tehet, hiszen beleszületik egy adott családi rendszerbe, ami már eleve hordoz transzgenerációs traumákat is, amik nincsenek feldolgozva. Erre még rárakódik a gyermek -és felnőttkorban átélt traumák sorozata, legyen az elhanyagolásos abúzus vagy akár fizikai és/vagy verbális erőszak. Ezekről nem tehet egy függő, de ha úgy dönt, hogy elkezdi a józan életet, akkor a felépülésben már oroszlánrészt kell vállalnia, nem feledve, hogy egyedül nem megy. Egyfajta közös felépülésről van szó, hiszen a szerhasználat ideje alatt minden szereplő, az egész családi rendszer is sérül, illetve, ahogy írtam nem szabad elfelejteni a transzgenerációs traumákat sem.

Tovább a teljes cikkre>>> 

 

Amennyiben a felépülési úton segítségre van szüksége, függőségi problémái vannak, vagy hozzátartozóként érinti a téma, akkor bátran forduljon hozzám, 
           és keresse fel weboldalamat:

kiberov.hu

 

Füstös Kiberov -felépülési coach

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiberov.blog.hu/api/trackback/id/tr2214972226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2019.07.26. 07:06:57

Ha igaz lenne az, hogy a drogfogyasztás oka valamilyen trauma, akkor nagyjából mindenki drogozna. Minden családban vannak traumák. És mégis, a többség nem drogozik. Nem lehet, hogy ez csak egy ürügy, ami alkalmas az egyén saját felelősségének elhárítására?

amjamayna 2019.07.26. 07:44:35

@Sir Galahad: Pontosan. Kenjük szét a sz..rt és akkor kevésbé felelős a függő....ez olyan korszellemes...

berczesadam · http://www.berczesadam.hu 2019.07.26. 08:14:08

"mindenki függ valamitől"...legvégső soron a személyiségétől, ami pont azért alakul olyanná, amilyenné, mert valamilyen traumaélményt követő szenvedéstől akarja megvédeni az egyén LELKÉt. Ne csak szer függőségre gondoljatok a "függőség" szó hallatán. (Akár a mobil, net és facebook függőség is függőség, és a fájdalom az oka) Nézzetek körbe a világban, ha ezt nem traumatizált véglények alakítanák, olyan lenne, mint most? Ugyan. Harmóniában élnénk egymással és a természettel...szerintem.

Sir Galahad 2019.07.26. 09:43:03

@berczesadam: Ahhoz, hogy ilyen nagyívű kijelentést tegyünk ("mindenki függ valamitől"), definiálni kellene a függőség fogalmát - mert lehet, hogy mégse mindenki.

Enélkül ez egy üres frázis.

Kiberovshelter · https://kiberov.hu 2019.07.26. 11:55:51

@Sir Galahad: Fontos, hogy a cikk nem a drogot használó függőkről szól csak. Ma Magyarországon szinte minden családban, családi rendszerben van függő, legyen az drog, alkohol, gyógyszer és viselkedési függőség..A drogosok "csak" néhány tízezren vannak, az alkohol -gyógyszer függőségben szenvedő száma miliió felett van
Az egyéni felelősségről..Egy gyermek nem felelős azért, hogy hova születik, hogyan nevelik, milyen mintákat kap, megküzdési mechnanizmusai hogyan alakul. A legtöbb függő már gyermekkorban elkezdi, vagy felnőtt korban, de gyermeki megküzdési eszközökkel. A cikk nem arról szól, hogy ki a felelős, hanem arról, hogy ez egy közös történet, és van lehetőség együtt változtatni. Pont azt hangsúlyoztam, hogy ez egy lánc, amiben mindenki nyakig benne van, de valaki elkezd vele foglalkozni valaki nem, valaki cuccozik, és utána kezd vele dolgozni, valaki összeomlik lelkileg azért, valaki meg azért mert érzi, higy valami nem stimmel...

Kiberovshelter · https://kiberov.hu 2019.07.26. 11:57:00

@CsakSzolokHogy: A felépülés csak együtt megy..és ennek része a múlt feldolgozása is, hiszen egy rendszerről van szó, és mindenkire hat

Sir Galahad 2019.07.26. 12:47:18

@Kiberovshelter: A gyerek nyilván nem felelős azért, hogy hová született. Ugyanakkor traumatikus élmények szinte minden családban vannak, mégsem reagál a nehéz gyerekkorra mindenki azzal, hogy függő lesz. És ha így van, akkor mégsem magyarázható a függőség a traumával.

Kiberovshelter · https://kiberov.hu 2019.07.26. 13:48:54

@Sir Galahad: Először is köszönöm, hogy kommenteled a posztot, mert fontos az eszmecsere egy ilyen témában. Nem a nehéz gyerekkorról írtam, hanem a családi rendszer sérüléséről. A traumák feldolgozatlansága növeli az egyén diszfunkcionális működését is, nem csak a családét. Homokba dughatja a fejét a család, de ha eltűnik az eddigi tünetező, és a család működése nem változik, akkor ki fognak választani egy másik tünetezőt.
Tényleg nem lesz mindenki szerhasználó függő mert abuzálták gyerekkorában, de ha nem is fog szert használni, akkor majd beválaszt magának más öngyógyító eszközt, ami visszatereli az ismert működésbe ( pl.kodependencia, függő társ, függő gondolkodás stb.)
Az "elméleti" fejtegetésem gyakorlati tapasztalaton alapul...

enrikokaruszo 2019.07.27. 17:38:53

bocs, mi az hogy tünetező?

Kiberovshelter · https://kiberov.hu 2019.07.27. 19:03:19

@enrikokaruszo: Ő, aki a diszfunkcionálisan működő csalàd toxikussága miatt elkezd testi, lelki tünetekkel, folyamatokkal jelezni arról, hogy baj van

Kiberovshelter · https://kiberov.hu 2019.07.27. 19:03:20

@enrikokaruszo: Ő, aki a diszfunkcionálisan működő csalàd toxikussága miatt elkezd testi, lelki tünetekkel, folyamatokkal jelezni arról, hogy baj van

Anicamárnemtrollkodik 2021.07.30. 16:47:32

Egy hajdú-bihari járás család-és gyermekjóléti központjában dolgozom. Mi itt sajnos, nagyon sok MÁR függő gyermekkel találkozunk. Amikor ők már a harmadik generáció, aki számára természetes a mértéktelen alkoholfogyasztás és emellé szívják a herbált a valóság előli menekülésként, akkor nehéz látni annak a realitását, hogy ebből ki tudnának lépni. Legtöbbször ezek a családok nem is értik, nekünk mi és miérrprobléma is.
süti beállítások módosítása